Zaterdag 30
september 2023 startte de zevende editie van Uncloud met als thema
“physicaldigitalphysicaldigital[..]”. Het drieweekse festival transformeerde Het
Wakkere End in een audiovisuele belevingswereld tussen materialiteit en
virtualiteit, met meer dan 25 kunstwerken en performances.
De kern van het festival was een drieweekse tentoonstelling met interactieve installaties die licht, geluid en beeld fysiek deden laten aanvoelen, waardoor het vluchtige bijna tastbaar werd. Veel werken gingen over de paradox van het hedendaagse leven, waarin technologie ons onbegrensde vrijheid kan geven, maar die ook kan afnemen.
Een greep uit de kunstwerken:
OUROBOROS van Jeroen Alexander Meijer was het prachtige resultaat van Meijer’s onderzoek naar aandacht en perceptie. Zijn installatie functioneerde als een eigentijds ritueel en weerspiegelde onze voortdurende afleiding door digitale apparaten.
HABITAT van Heleen Blanken toonde een datagestuurde projectie van het Antropoceen, waarin snel verdwijnende landschappen, wezens en koralen door middel van 3D-scans waren vereeuwigd. Een toekomst waarin iets als ‘natuur’ een herinnering zal zijn.
Joanie Lemercier Studio presenteerde COSMOS.1999, dat zich richtte op de dissonantie tussen de visuele esthetiek van populaire sciencefiction en de dystopische ideologie die deze vaak belichaamt.
CELL-PHONE van collectief ILAR trok metadata uit je mobiele telefoon, zoals supermarkten en geheime diensten dat plegen te doen, en zette deze om in een confrontatie met een digitaal personage en dreigende geluidsgolven.
MACROCOSMOS van Versteeg, Drew en Jaïbi besloeg een compleet cellenblok en dompelde bezoekers onder in een zintuigelijke ervaring, waar de ruimte veranderde in een voortdurend evoluerend organisme, met een soundtrack die afkomstig leek uit een ander sterrenstelsel.
Ondertussen bouwde Eirik Brandal elektronische geluidssculpturen waarmee hij de intrinsieke schoonheid van circuits blootlegde.
Tijdens het evenement waren ook gezamenlijke werken te bewonderen van zeven kunstenaars die de specifiek-ruimtelijke context en geschiedenis van het voormalige Pieter Baan Centrum onderzochten en voelbaar maakten.
Naast de tentoonstelling in Het Wakkere End was er een openingsconcert, een festivalweekend en de locatievoorstelling TO BE CONTINUED. De tentoonstelling was tot en met 22 oktober 2023 te zien.
Heb je interesse of vragen? Ben je benieuwd naar de mogelijkheden?
Mail ons direct.
We helpen je graag op weg!
Het Wakkere End
is een ontwikkeling van
Het Luie End Ontwikkeling B.V.
Gansstraat 170
3582 EP Utrecht
info@het-wakkere-end.nl
Fotografie Kees de Jong & Paulus van Dorsten
© 2023 Loostad Vastgoedontwikkeling